Friday, January 7, 2011

kami melawat Kolej Islam Sultan Alam Shah, KISAS




bismillahirrahmanirrahim....
assalamualaikum warahmatullahu wabarakatuh...

jangan terkejut,,, entri kali ni.. mula2 je, penulis(aNA) telah men'capub'kan dirinye.... gambar tu di hadapan Masjid India Klang....

cuti yang lepas.. aNA mendapat panggilan daripada sahabat aNA.. aNA gelarkan beliau "life is an open secret(LIAOS)" bukan bermaksud beliau adalah penulis buku2 ini iaitu Zabrina Abu Bakar.. tapi beliau merupakan sahabat yang telah memperkenalkan aNA dengan ayat yang very significant ni.... so LIAOS ni call n tetiba tny nak lawat KISAS tak? aNA setuju, memandangkan aNA memang teringin sangat nak tahu apa ade kat KISAS, sebabnyer aNA agak mengagumi sahabat2 'keluaran' KISAS... orang mengantuk disorongkan bantal ke pucuk dicita ulam mendatang.. mane2 lah....

p/s: sesiapa yang bersahabat dengan LIAOS, supposely tahu siapa dia.. huhuhu

aNA ke KISAS dengan dua orang sahabat lagi Yanie & Tuz bertarikh 3 Januari 2011 hari Isnin...hari pertama persekolahan...

p/s: kepada Dzatil jgn kecik hati aku tak ajak... aku takut mengganggu ko.... :)


kami bergerak ke Klang dengan menaiki komuter... tambang sehala RM 1.10 dari stesen komuter Shah Alam.... welll sekejap je.... yang aNA bayangkan jauh sangat.. dua stesen je dari Shah Alam.. tahu Shah Alam dengan Klang bersebelahan.. tp... entah....

teruskan perjalanan.... sampai jer... terawal pulak.. sahabat aNA ni blum sampai lagi...sementara menanti LIAOS aNA dan sahabat yg keduanya berjalanlah di tempat yang kami tak tahu ni.. ape yg kami boleh simpulkan "wah klasiknya Klang... penuh nostalgia". byk bangunan2 lama....

berjalan2 n snap gambar....



ni TUZ.. depan masjid india....

Add Imagedua orang ni,,,, aNA dengan yani... ditempat yang sama...

jalan2... jumpa Galeri Diraja Sultan Abdul Aziz



ni lah dia



bergambar lagi.. maklumlah... kalau bergambar, takde kami tak sah.. kamera suka sangat dekat kami... hehheheheheh



:)

pelik tak kenapa gambar kami kat luar pagar jer.... tak de gambar dalam galeri
sebab nyer....



bukan rezeki kami.. rupe2nyer isnin ditutup....
tp takpe....



informasi galeri



Tuz, tak puas lagi bergambar???

kami berpusing2.. rupanya balik semula tempat sama.. mubeng2 teko ne neng tempat serupo....
samapai semula ke KTM.. tak lama kemudian.. sahabat aNA, LIAOS pun tiba.. kami membuat keputusan untuk berjlan kaki sahaja ke KISAS.. jauh tak jauh dekat tak dekat.... kami melalui pejabat agama, lalu taman permainan... tuptup LIAOS kate... sebelah kita ni istana... ooooooooooooooo.. camtu........

jalan2 lagi.... gambar bawah ni Masjid Diraja Sultan Sulaiman.... betul2 sebelah istana..







yanie(dialah tuan punyer kamera~phone~) di pintu gerbang masjid



serba sedikit mengenai masjid diraja yang akan diberi penerangan oleh Saudari Tuz...



cantikkan.. sayang... dua2 masjid kami lalu, tak berkesempatan nak masuk... insyaAllah lain kali ada peluang...

rupe2nyer lagi.. kami dah sampai pun depan KISAS.. KISAS rupe2 nyer betul2 depan masjid berkenaan...

untuk ke KISAS kami perlu lalu jejantas menyeberangi jalan.....nak selamat.. kemudahan dah ada, baik gunakan, kan?( nilah rutin pelajar2 muslimin KISAS setiap hari, pagi petang mahupun malam, utk ke sekolah)



gambar kat atas ni pemandangan kisas dari jejantas

sekilas tengok sunyi je macam tiada sesiapa di dalam... menurut sahabat aNA yang merupakan bekas pelajar KISAS, memang ramai pelawat berkata sedemikian.. kenapa?? tak pasti...



ni dia lencana sekolah.....



bangunan dilukis cantik... pemuh makna



sebelum tu tahniah buat KISAS yang baru2 ini(tak tahu bila) telah dianugerahkan Sekolah Berprestasi Tinggi



aNA lagi... hehheeh nasib lah... ni aNA dekat dataran tempat student berhimpun



Cik Tuz... kami di kantin sekolah yang bersebelahan dengan asrama puteri..
serious.. kami dibawa melawat hampir semua tempat di KISAS.. siapa sangka dapat peluang macam ni.... segan memanglah segan,, sebab kami orang luar.. sahabat aNA, LIAOS ni pulak memang seorang yang berpengaruh(sesuai ke perkataan ni) mana2 jalan jumpa cikgu, mesti beliau dikenali.....makanya dalam masa yg sama dapatlah kami mewujudkan ukhwah dengan ustazah2 di sini.. walaupun sekadar bersalaman sahaja.. insyaAllah,, siapa tahu kami diberi peluang pula untuk mengenali guru2 di sini..



antara tempat2 yang kami dibawa melawat adala PERKISAS



gambar atas ni.. salah satu perkara yang aNA agak kagum tentang KISAS



di dalam library....




yang ni namenyer org jawa cakap kurang kerjan.. yang bermaksud takde kerja.. huhuhuhu... ye lah.. aNA kan salah satu ahli taekwondo.. semangat pulak tengok.... dan ini juga membuatkan aNA teringat sahabat aNA 'PY' yang merupakan x-ahli taekwondo KISAS....



stage di dataran pergimpunan



salah satu buku yang terdapat dalam box yang ade kat sekeliling dataran perhimpunan.. aNA rase ni untuk sesiapa je yg nak bace boleh.. mungkin juga ni cara pihak sekolah menerapkan nilai suka membaca dalam kalangan pelaja,, betul tak LIAOS??? tak sempat tanya beliau



ni kat mana ntah tak ingat................ tp still dalam KISAS



sebagai kata2 terakhir...


alhamdulillah kami selamat pergi dan selamat kembali.. insyaAllah dalam masa terdekat ni, kalau tiada aral kami akan kembali lagi ke sini.... gembira... kami dapat tengok suasana belajar kat sini macam mane..... pelajar2 yang ramah... berbudi bahasa.. guru2 yang kelihatan begitu berdedikasi... tiba2 tak sabar pulak nak jadi cikgu.. insyaAllah sahabat2.. dalam beberapa tahun ni.... bersemangatlah!!!!!!!!!!!!!!!

buat sahabat aNA, LIAOS, terima kasih banyak1000x.. pengalaman yang amat berharga buat kami semua...... barakallahufik....... betul2 tak sangka....

p/s:
LIAOS, insyaAllah kami akan cube sedaya upaya utk tolong anda dalam projek anda


wallahua'lam.................

6 comments:

Mohamad Nazrul Fazli bin Abdul Mutalib said...

eh cantiknye..sekolah sape tu??LOL..btw, ana rindu sangat kisas tapi x sempat lawat sebelum fly..last pegi time ramadhan 2009..

223 said...

baru 2007 skolah tu buruk, 3 taun huh, terus jd baru!

ishk2, memori betul la. igt lg dulu mula2 masuk kisas benci gler jejantas tu. siap2 nk gi skolah wangi, sampai kelas habis peluh2, ishk3

Nadzirah binti Ahmad aka aNA said...

to nazrul: tahulah sekolah die.. ex ok...jom2 g kisas.... insyaAllah bulan ni aNA ke KISAS lg tlg sahabat buat prog.. mungkin anta kenal.. muhammad....

to annas: 2007 tu time ko sek situ ek???? hah btol lah time form 4 kan?? nasib ko le... sape suruh wangi2.... dah tau tu tak yah wangi2 gi sek.. hehehheehhe

pak ya said...

KISAS adalah sebuah sekolah sgt dikagumi namun itulah kelemahan nye
sbb ana terlalu teruja bile dgr kisas. pada suatu hari ana terbace suatu hadith mafhumnye wahai kaabah sesungguhnye engkau mulia namun darah seorg islam yg betul2 takutkan allah lebih mulia drpd kaabah yg sentiase dikunjungi oleh org islam seluruh dunia.
bg ana ade lagi hebat biah solehahnye
sprt masjid petaling. bile ana pi amalan surau nye terjaga dan hidup 24 jam sehingga ana teringat biah kat masjid nabawi huhuhu
papepon hidup taekwondo!!!!! hehehe
cube la dpt emas macam ana hahahaha

Nadzirah binti Ahmad aka aNA said...

subhanallah...

first time aNA bace hadith tu.. thanks pakya...

masjid petaling???


insyaAllah aNa akan berusaha untuk IITC kali ni... sir suruh masuk professional sebab aritu dah join karisma

Anonymous said...

Ingat lagi... Masa mula2 daftar Kisas tahun 1995. Arwah abah sempat lagi berseloroh asrama puteri tu macam bangunan nak runtuh.. Mana taknya.. Time tu memang dindingnya sangat2 berkurap... Tapi itulah sekolah yang paling membahagiakan dan paling aku banggakan dalam hidupku... Mudah2an anak2ku dapat menyambung pengajian mereka di sini suatu hari nanti... Aamiiiiin.