Wednesday, December 15, 2010

PUASA HARI 'ASYURA

bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

sekian lama tak menulis... biar tersadai blog ni

aNA rasa tidaklah terlalu lewat untuk aNA mengucapkan SALAM MAAL HIJRAH 1432H buat semua.

hari ini nak berkongsi apa yang aNA baru pelajari.. mungkin aNA dah belajar, cuma aNA manusia biasa, mungkin juga aNA terlupa..

mulanya aNA baca status di page facebook Ustaz Zaharuddin.net. begini bunyinya

"Semoga kita semua mendapat kekuatan untuk berpuasa pada hari tasu'a dan asyura ( 9 dan 10 Muharram 1423 = Rabu & Khamis 15-16 Dismber 2010). Kalau tak mampu, puasalah 10 dan 11 Muharram. Jika tak mampu, puasalah 10 Muharram sahaja. Pahalanya, diampunkan dosa tahun lepas."


begitu juga status sahabat aNA.... kemudian aNA mohon penerangan daripada sahabat aNA berkenaan puasa tersebut.. penerangan beliau:

"Alasan Rasulullah saw memerintahkan puasa tanggal 10 Muharram adalah karena pada hari itu Allah 'azza wa jalla menyelamatkan Nabi Musa 'alaihissalam dan umatnya, serta menenggelamkan Fir'aun dan bala tentaranya. Sebagai ungkapan syukur kepa...da-Nya, Nabi Musa 'alaihissalam berpuasa pada hari itu. Dan ketika Rasulullah mendengar Yahudi berpuasa pada hari 'Asyuraa' karena alasan itu, maka beliau saw bersabda: “Kita lebih berhak (untuk mengikut) Musa 'alaihissalam dari pada mereka”. Kemudian untuk menyelisih perbuatan orang-orang Yahudi, beliau menganjurkan untuk berpuasa tanggal 9 dan 10 Muharram."

selamat beramal... ^_^V insyaAllah...

wallahu a'lam


p/s: syukran sudi berkongsi sahabat




link
http://hidupterpuji.blogspot.com/2010/12/keutamaan-puasa-pada-bulan-muharram.html

Saturday, December 4, 2010

nafsu membelenggu, jasad menurut tekanan nafsu, hati menjadi mangsa... terus kesakitan, merintih dalam rindu....

ampunkanlah aku, bantulah aku, berikanlah petunjukMU, bukakanlah hatiku menerima petunjukMU

ameeen ya rabbal 'alamin

Friday, December 3, 2010

CINTAKU

Ya Allah kurniakannlah aku cintaMU
kurniakanlah aku cinta org yg mencintaiMu
kurniakanlah cinta apa sahaja yg menghampirkan cintaku padaMU
semoga cintaMu lebih aku dambakan daripada seteguk air

Saturday, November 27, 2010

BARIYANI KAMBING

bismillahirrahmanirrahim

salam alayk pembuka bicara.........




tadi baru balik rewang(gotong royong).... dok tengok orang masak.. sebab tak tahu... tukang mask pun import punya... dari kg mana entah.. besan keluarga terbabit

ceritanya... takajut gak tadi tengok resipi

masak dalam satu periuk besar.. standard kenduri..

takajut sebab bahan dia banyak n pelbagai jenis

meh aNA senaraikan

BARIYANI KAMBING
  1. majerin
  2. minyak masak
  3. bahan2 tumis(bawang puting, bawang besar(dihiris),kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
  4. cili giling
  5. bawang merah kisar
  6. bawang putih kisar
  7. serai kisar
  8. halia kisar
  9. lengkuas kisar
  10. udang kering kisar
  11. gajus kisar
  12. gajus tak kisar
  13. kismis kisar
  14. kismis tak kisar
  15. sos cili
  16. sos tiram
  17. tomato puri
  18. buah tomato
  19. tomato juice
  20. susu sejat
  21. santan
  22. daun pudina
  23. daun ketumbar
  24. daun bawang
  25. daun sup
  26. air
  27. garam halus dan kasar
  28. gula batu
  29. gula melaka
  30. serbuk ibu bariyani
  31. serbuk bariyani
  32. kambing(for sure)

bayangkan.............. aNA tak terkata.. dalam hati cuma "PERGH....".banyaknya bumbu..... kalau ni la tiap2 hari rakyat malaysia makan... tak tahulah.. tak pelik kalau hospital penuh....kalau kat kg ni kalau tak silap aNA first time srupa ini... sekali sekala boleh la...


pastu aNA agak terkejut tengok sorang pakcik ni sangat suka makan serbuk perasa(AJINOMOTO-takde niat
nak bias)... agak banyak beliau bubuh dalam mangkuk(berisi sup) beliau..menakutkan... MSG.............. time masak, tukang masak dah tabur sikit.... takut.....


wallahua'lam.

.


gambar sekadar hiasan.. tp memang google gambar bariyani kambing pun.. huhuhuhu



Friday, November 26, 2010

TAK SEMUA BOLEH CERITA

bismillahirrahmanirrahim

salam alayk~

macam-macam pengalaman yang setiap orang telah sedang or bakal lalui. banyak-banyak benda tak semua kita boleh berkongsi, boleh bercerita.

kebanyakan orang(termasuk diri sendiri) bila tengok orang tension, we always tend to suggest people to tell us or others about their problems.. but, i realize that we won't able to tell EVERYTHING about what our problems are,what we facing of, or express our feeling,... in total.. no we couldn't.. takut2 bile terlebih express kita akan melukakan orang lain, atau mungkin kita membuka aib orang, boleh jadi mengumpat, mungkin fitnah.... atau juga tepuk air di dulang terpercik ke muka sendiri....

dah tu kalau dah bengang sangat takkan nak cakap ngan pokok ke kucing kat rumah??? mengingatkan diri aNA dan sesiapa yang baca, kita masih ada pendengar yang amat setia... mengadulah ke DIA.... kemungkinan di atas takkan terjadi.. let say kite pilih ckp ngan pokok or kucing(mcm contoh kat atas)... terluahkah???? boleh lega ke lepas wat camtu... biasanya untuk meluahkan, kita perlukan pendengar...kucing tu kita yakin dengar ke??? memang la dia menyahut bila kita bercakap dengan mengiau.. paham ke dia pe kita cakap

jadi solution... carilah Allah... insyaAllah kita yakin yang DIA Maha Mendengar... mungkin kita tak dapat direct respond cam kita cakap dengan orang, tp ingatlah juga, dia yang berikan segala-galaNYA.... so nak cari jalan penyelesaian, DIA Maha Mengetahui.... lagi satu, bile cerita ke DIA tak perlukan suara, even kita mengadu guna suara hati pun dah cukup

larat ke simpan sendiri tak luah.. boleh meletup kepala... sesak dada bagai nak pecah,, pressure tinggi sangat... force tinggi area hati ngan otak tu same gak.. mane tak tinggi pressure.... jgn dpt high blood pressure dah... hahhahahahah

TURN TO ALLAH
INSYAALLAH, YOU'LL FIND YOUR WAY


MAHER ZAIN
INSHA ALLAH

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insyaallah x3
Insya Allah we’ll find the way


P/S:alhamdulillah, KARISMA ended up with one gold, two silver, and three bronze for INTEC.. taekwondo contributed 1 gold, 1 silver(me ^_^V) n one bronze.. huhuhuhuhu

Thursday, November 18, 2010

HARI RAYA AIDILADHA edisi 1431H

bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh...

daripada semalam dok pendam... nak tulis jugak hari ni.. skang ni aNA di library INTEC.. sekian lama tak guna perkhidmatan kat sini.. akhirnya guna juga... hari ni 11 zulhijjah 1431.. hari raya aidiladha kedua. macam2 perkara jadi raya ni.

SEHARI SEBELUM RAYA

pagi-pagi jiran merangkap saudara aNA datang ke rumah di awal pagi.. agak terkejut. waktu tu, aNA adik beradik dengan ibu tengah berbual-bual.. rupa-rupanya, aNa sekeluarga dimaklumkan dengan kematian ayah kepada sahabat baik aNA masa menengah rendah.. innalillahi wainna ilaihi raji'un... katanya, arwah meninggal jam 4 pagi.. baru aNA tahu yang rupa-rupanya bapa sahabat aNA menghidap kanser usus... aNA mengambil peluang untuk melawat... pertama kali dalam hidup aNa menziarahi kematian sendiri tanpa family.. agak kekok. aNA ajak sahabat aNA lagi sorang ni utk pergi sekali.. sampai-sampai jer, i could feel the gloomy and sad atmosphere there... masa sampai tu orang-orang kampung sedang membaca tahlil di situ.. aNA masuk rumah dan cari sahabat aNA.. dia kelihatan sedih, tapi dalam masa yang sama aNA dapat melihat daripada riak wajahnya dia amat tabah.. jenazah segera disempurnakan(mandi, kafan,sembahyang dan kebumi).

hati berbicara:
1.sungguh, janji Allah itu benar
"Setiap yang bernyawa akan merasakan mati..." surah Ali Imran ayat 185

2.bukankah, mati (ketika/kerana) *(which term yg sesuai, tak pasti) sakit perut, merupakan tanda-tanda husnul khatimah??subhanallah..~mudah-mudahan amin.. Ya Allah, tempatkanlah rohnya bersama-sama orang yang beriman di sisi MU

TANGGAL HARI RAYA QURBAN

peristiwa #1
pada tahun ini, kampung aNA, Kampung Parit Makmor Darat, menyembelih dua ekor lembu untuk qurban... aNA ada turut turun membantu serba sikit kerja-kerja pembahagian daging-daging lembu(setakat menimbang, membungkus dan mengagih... hehehhe.. lapah lembu??? takpe org2 kg hebat2 belaka)adik beradik aNA yang lain di rumah, berusaha menggoreng keropok lekor untuk orang yang membantu menguruskan upacara qurba.. dan juga untuk saudara-saudara (termasuk mulut2 kami juga di rumah)...

tetiba aNA terfikirkan sesuatu.. kami 4 beradik semua perempuan..... aNa rasa cam aNA bukan setakat anak permpuan(dari segi tanggungjawab bukan masalah mengenal jantina DUSH!) entah kenapa sampai ke situ aNA fikir...

Ya Allah, jadikanlah kami adik-beradik anak-anak yang solehah.. amin...

peristiwa#2
malam semalam buat kek epal.. sekian lama tak buat.. tetiba buat..ambik kau.. mak ai...adunan punyer likat cam nak wat jemput-jemput/cekodok(macam lebih likat daripada tu).. terbayang karang dah masak jd macam biskut.....mcm nak nangis dah.. tp takpe.. masukkan gak dalam bekas n bakar.. akhirnya alhamdulillah cantik.. kira jadilah... satu malam kek habis..(WOW!) hanya beberapa ja...cume entah diri sendiri nyer.. cam tak puas hati skit ngan rasa kek tu... huhuhuu...pakcik2, makcik2, adik beradik kata sedap, tak tahulah kalau diorang nak jaga hati... huhuhu.. ah, kire sedaplah tu satu malam habis...(perasan)

HARI RAYA KEDUA

aNA kembali ke INTEC kerana join KARISMA(karniwal sukan mahasiswa-untuk mahasiswa UiTM seluruh Malaysia) .. pagi tu.. ayah yang hantar ke bus stop.. entah kenapa syahdu sangat.. bukan tak balik terus pun.. melelh setitik dua.. aNA berdoa agar aNA akan dipertemukan kembali dengan keluarga aNA sooner.. insyaAllah habis KARISMA ni...

solat zohor di Pusat Islam INTEC aka surau putih.. hanya aNA dan Hjh Aluyah jemaah perempuan di belakang.. kebetulan imam adalah sahabat aNA.. sebelum doa, imam melafazkan(betul ke term ni) takbir raya.. subhanallah.. aNA cam.. entahlah.. syahdu rasanyer.. apalah perasaan ssahabat2 aNA yang kena stay kat sini sebab ada kelas, praktikal dsb... tu lah salah satu perkara yang aNA kena biasakan kelak insyaAllah....

banyak dah membebel.. insyaallah murah rezeki aNA akan menulis lagi.. (nak jugak !!!!!!!!!)

p/s: doakan aNA n team INTEC berjaya dalam KARISMA.. insyaAllah

salam aidiladha..
kullu 'amin waantum bikhair...

wallahua'lam

sejauh mana aNA telah berkorban untuk Islam, famili, sahabat, orang sekeliling, life aNA in the future??????-tepuk dada tanya iman-solehah

Saturday, November 13, 2010

TELAH KU PILIH JALANMU

byZinnirah Humaira'


Telah kupilih jalanMu,

Jalan yg mendekatkan diri padaMu,

Jalan orang yang beriman dan beramal soleh,

dan aku yakin sebenar-benar yakin,

cintaku padaMu takkan pernah dikecewakan...

Namun Tuhan....

ampuni aku...

fitrah hati ini terlalu berat untukku buang,

terlalu pahit untuk ditelan,

tapi terus-terusan aku gagahkan,

demi mencapai cintaMu Yang Esa..


Bantulah aku Tuhan..

Jika rinduku ini imaginasi syaitan,

kuminta ia dilenyapkan..


Andai kasihku ini berlandaskan nafsu,

kupohon matikanlah rasa cinta,

yang belum tentu jadi milikku..


Tolonglah aku Tuhan..

untuk mengisi bejana cintaku untukM

u,

agar aku tak pernah dahagakan,

cinta dari insan yang tak halal bagiku,

teguhkan kasihku untukMu,

agar aku tak kecundang dijajah cinta yang dusta,

yang menjadi hijab antara kita....

tetapkan langkahku di jalan ini ya Rabbi...


Gagahkan aku Tuhan..

untuk menenggelamkan kapal cinta manusia,

walau ia se"gah" bahtera Titanic,

tetapkan kupinta ia karam,

jika ia belayar di lautan dosa...

dan kumohon Tuhan..

damaikanlah ombak di hati,

walaupun ribut datang mengundang,

kasihku dilihat di dasar Rabbi,

kerana ianya lumrah ujian,

dan akanku terus tekadkan janji,

kerana.....


Telah kupilih jalanMu...

Thursday, October 21, 2010

PERPUSTAKAAN INTEC

bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh

.dah lama nak post pasal mende ni.. tapi entah ape masalah......... well ni masa sem 3... bersama sahabat2 KPM(bakal2 guru cemerlang chemistry,, ameen) yang ambil fizik.... di library... macam mana entah kami boleh spend masa di bilik mendengar same2.. wat Mathematics,.. dengar lagu.... so ni serba sikit gambar2 kenangan.. hheheheh


beliau di atas adalah Fatimatuzzahrah Asri... juga mesra dengan panggilan Tuz @ Matuz=mama tuz.. hahhaha.. dia ni dari Terengganu.. KT.. Kampung Manan... kan2.. dia peminat Hilal Asyraf dan Faizal Tehrani

yang ni pulak Engku Muhammad Sharul Akimi bin Engku Ismail... Ganu kito gok.. hohohohoh antara star2 fizik...peminat no 0.01 siti norhaliza... hahhahahah

ini pula keli... atau nama sebenar.. NORSHAFIQALIANA BINTI ZAINI.. cube sebut satu nafas... kelakar.... anak Jowo....dia minat siti gak.... minat pe lagi ek... ho die dari Manjung, perak... Mane anak2 jati Perak????????? perkataan yang beliau paling suka 'RAHSIA'

ni pula kawan baik aNa time kecik2 dulu.. taklah... ini lah album yang aNA dengar time kat bilik terbabit... aNa minat brothers sejak kecik2 comel lagi.. huhuu



ni? Nurul Fathin Alyanie Muhd Nazri... malu orangnyer tu tunduk,,,(saje je tu depan kamera) hahhahahaha.. sorry yanie.... rajin makcik ni.. bile belajar tekun.... huhuhuhhu Perak gak.. Teluk Intan



ni??? ruangan tingkat atas sekali library... tingkat aNa suke melepak

tingkat yang sama.. cantik kan perpustakaan INTEC? disinilah kami di train menyesuaikan diri dengan keadaan sejuk di luar negara..... hahhahahaha

nilah tempat aNA dan sahabat2 melepak... sahabat2 daripada pelbagai prog.. ALG,ALM dan aNA ALUK... library ni time paling sesak adalah time study leave.. sebab? nak exam....


depan pinti bulik karel yang kami dok dengar lagu...


huhuhu.. sedikit perkongsian..... buat sahabat2 yang aNa tak letak gambar tu,,, janganlah kecik hati.. bukan aNA lebihkan mereka ke ape.. tau2... jangan kecik hati ke jantung ke.. aNA tak pandai nak pujuk,,,,.... tu jer kot.. huhuhuh

wallahu a'lam....

Friday, October 15, 2010

The Mayonnaise Jar

bismillahirrahmanirrahim

salam alayk~

post kali ini aNA meng'copy' daripada seorang sahabat
http://amirulmukmin90.blogspot.com/ he claimed that this note was taken from his friend's note in facebook& his friend also claimed that she took from somewhere else n somewhere else claimed that... hahahha how many times to claim... well i believe that this note is good for all of us...find time to read and think deeply about this... :) more claim to make, i'm using the same title also ngeeeeeeeee

The Mayonnaise Jar
When things in your life seem, almost too much to handle,
When 24 Hours in a day is not enough,
Remember the mayonnaise jar and 2 cups of coffee.

A professor stood before his philosophy class and had some items in front of him.
When the class began, wordlessly, he picked up a very large and empty mayonnaise jar and proceeded to fill it with golf balls.


He then asked the students, if the jar was full. They agreed that it was.

The professor then picked up a box of pebbles and poured them into the jar. He shook the jar lightly. The pebbles rolled into the open areas between the golf balls.


He then asked the students again if the jar was full. They agreed it was.

The professor next picked up a box of sand and poured it into the jar. Of
course, the sand filled up everything else.

He asked once more if the jar was full. The students responded with a unanimous 'yes.'


The professor then produced two cups of coffee from under the table and poured the entire contents into the jar, effectively filling the empty space between the sand. The students laughed.

'Now,' said the professor, as the laughter subsided,

'I want you to recognise that this jar represents your Life.

The golf balls are the Important things - Family, Children, Health, Friends and Favourite passions. things that if everything else was Lost and only they remained, your Life would still be full.

The pebbles are the other things that matter like your job, house and car.
The Sand is everything else --the Small stuff.

'If you put the sand into the jar first,' He continued, 'there is no room for the pebbles or the golf balls.
The same goes for life.. If you spend all your time and energy on the small stuff, you will never have room for the things that are important to you.
So... 'Take care of the golf balls first --the Things that Really Matter.


'Set your priorities. The rest is just sand.'

Coffee
One of the students raised her hand and inquired what the coffee represented.
The professor smiled... 'I'm glad you asked'.
It just goes to show you that no matter how full your life may seem, there's always room for a couple of cups of coffee with a friend!!


Thursday, October 14, 2010

ALHAMDULILLAH

bissmillahirrahminirrahim

salam alayk~

tak tahu lah dah post yg ke berapa tajuk same.. tp takpe... memuji Allah.... besar pahalanya.. sekurang-kurangnya, bile seorang bace dah dapat walaupun sekali berzikir,

"...Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah hati menjadi tenteram" (surah ar-Ra'd ayat 28)

insyaAllah, itu janjiNYA................

alhamdulillah, syukur aNA panjatkan kepada Allah atas segala nikmat yang dianugerahkan.... DIA MAHA PEMURAH, MAHA PENYAYANG....

slip rasmi result IELTS telah pun aNA terima siang tadi... alhamdulillah aNA lepas... perasaan risau telah dikurangkan oleh result yang dilihat secara online... lega bila dah ada kat tangan... alhamdulillah... alhamdulillah.........

tadi pun baru test kimia.... alhamdulillah aNA boleh buat... walaupun tak pasti dengan result, aNA dah wat semampunya,... insyaAllah setakat aNA jawab td better daripada first test aNA.. mudah-mudahan.. result akan datang ni pun akan lebih baik daripada sebelumnya.... i'm looking forward for my final exam this November and upcoming A-Level with 18 papers in June 2011 insyaAllah...

semoga dipermudahkan segala urusan aNA, ibu bapa, adik-beradik, kaum kerabat, guru-guru, sahabat handai, jiran-jiran dan seluruh muslimin muslimat mukminin dan mukminat, ampunkanlah dosa-dosa kami,lindungilah kami di dalam rahmatMU, teguhkanlah iman kami, jauhilah kami daripada dipengaruhi bisikan syaitan dan hawa nafsu, berilah kami kekuatan, kasabaran dan ketabahan menjalani ujianMU, tunjukkalah kami jalanMU, kurniakanlah kami kejayaan cemerlang di dunia dan di akhirat, selawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW, kaum keluarga dan sahabat baginda sekaliannya, walhamdulillahirab bil'alamin.. amin...........


wallahu a'lam

*p/s jangan lupa janjimu IELTS, kimia

Wednesday, October 13, 2010

NUCLEAR DECAY

salam alayk~

bismillahirrahmanirahim

today during my physics lesson, we've been told that we have finish on PARTICLE PHYSICS. and next, we have started learning new chapter which is NUCLEAR DECAY.

well there's something about today's topic that i would like to share. i believe, it's hard for me to write about the whole topic, since, i'm still a student(huhuhuhu i'm still learning)

em...

under Radioactive Decay Law, we learned about Decaying Process for radioactive materials

Dr. Ahmad taught us that, DECAYING PROCESS is a RANDOM PROCESS(every single amount of the material will have the same chance to decay) & SPONTANEOUS(no way to control, no force could stop)

one thing, that suddenly came to my mind.. something related and has similarities with decaying process, which is the............" DEATH"

Allah berfirman yang bermaksud
"setiap yang bernyawa akan merasakan mati..." ~surah Ali Imran ayat 185~

lagi firmanNYA
"Dan setiap umat mempunyai ajal(batas waktu). Apabila ajalnya tiba,mereka tidak dapat meminta penundaan atau percepatan sesaat pun." ~surah al-A,raf ayat 34

lets have a look at the first characteristic

RANDOM PROCESS- we don't know who will be chosen next to meet HIM. all of us, have been told, that our destiny, our faith dan semuanya telah ditetapkan... cuma kita tak tahu.. we don't know the exact year, month, day, hour, minute, second..... berapa lama lagi???? siapa-siapa sahaja akan dijemput menemuiNYA... seperti baru-baru ini siapa sangka sebuah bas ekspress boleh berpusing-pusing ke arah bertentangan ssehinggga menyebabkan 6 kenderaan lain turut terbabit dalam kemalangan dan 12 nyawa telah dilaporkan hilang(tak pasti berita terkini sebab last baca surat khabar hari isnin yang lepas)

SPONTANEOUS- nothing is impossible if Allah says so.. if on we have reach the limit, that's mean our time is over... we cannot avoid it, we don't even have the power to stop , no more chance even one second when the time has come...

remember this, Nadzirah Ahmad, and all...

Allah never break His promises..


wallahu'alam

Monday, October 11, 2010

mencuci hati

salam alayk

bismillahirrahmanirrahim

Allah SWT berfirman yang bermaksud

" APAKAH MANUSIA MENGIRA BAHAWA MEREKA AKAN DIBIARKAN HANYA DENGAN MENGATAKAN, "KAMI TELAH BERIMAN," DAN MEREKA TIDAK DIUJI"

(surah al-Ankabut ayat 2)


alhamdulillah, petang tadi, aNA telah menghadiri program bersama sahabat-sahabat. sedikit perkongsian buat renungan dan amalan diri sendiri dan pembaca

ADAKAH AKU BETUL-BETUL BERIMAN??

  1. Aku menyelak akhbar. Aku membaca dan melihat akan kekejaman Zionis ke atas saudara-saudaraku di Palestin. (kalau kita tidak merasa apa-apa, mungkin kita ada masalah dengan hati kita)
  2. aku memusuhi saudara seislamku kerana mereka melampaui batas, mereka clubbing, berpasang-pasangan tanpa ikatan yang sah, tak pakai tudung blablabla................ aku menceritakan keburukan sahabat-sahabatku... bla.....(andai ini kita, ada masalah dengan hati kita...)
  3. agak-agak, bila kawan aku tengok aku, mereka rasa sejuk hati tak ( mungkin, tanda orang yang sentiasa sujud kepada Allah itu terletak pada dahinya yang hitam, selain itu orang yang sujud kepada Allah dapat menyejukkan hati orang lain apabila dilihat wajahnya)

AMALKANLAH
  1. berzikiralah sentiasa di mulut dan di hati(sekurang-kurangnya dihati)
  2. pakai apa-pun mulakan dengan yang kanan
  3. buang apa pun mulakan dari kiri
  4. baca al-fatihah, selawat dan doa(dan hembuskan) sebelum minum air
  5. al-Quran dan al-Ma'thurat
CUBA TRY TEST
  • tak dengar radio............... hm............
QUOTE Best
"jangan kata saya istiqamah tetapi doakanlah saya istiqamah"

~bergantunglah seepenuhnya kepada Allah~

wallahua'lam


p/s: aNA agak tercuci mendengar talk ustaz tadi



Saturday, October 2, 2010

the come back after IELTS

bismillahirrahmanirrahim

sekian lama tidak menulis.. aNA nak lepas gian...maybe no one would read this.. but this is my statisfaction.. i won't care.. huhuhuuu
huhuhu well i just finished my IELTS speaking just now.the evaluater is MR ALAN BREEN... he's an English man... well... my turn delayed for one hour.. it's ok.. i had time to get prepare emotionally... it's done.. i've tried my best.. the rest, i just leave it to Allah.. the thing that i can do right now is only pray.... pray so that all of us will get excellent result... at least can fulfill the requirement by the sponsor or future universities..insyaAllah... amin... He's the right one to depends on...

i've found that i need to practise more in English for my
own future.. IELTS did help me to practise English a lot... n seriously some advices for those who are going to take IELTS.. do practise a lot for every component(listening,reading, writing n speaking) if u r not good yet(just like me) just consult your lecturers, i believe they are willing to help us.... do early preparation n improve ur skills esp for writing n speaking... get used to both...(pandai dok bg suggestion... belajar daripada kesilapan diri... harap orang lain tak ulang)

the result will come out this Friday.. I'm looking forward
to it... pray the best for all of us
bismillahirrahmanirrahim ~surah al-insyirah~




english translation

001 Have We not expanded thee thy breast?-
002 And removed from thee thy burden
003 The which did gall thy back?-094:004 And raised high the esteem (in which) thou (art held)?
005 So, verily, with every difficulty, there is relief:
006 Verily, with every difficulty there is r
elief.
007 Therefore, when thou art free (from thine immediate task), still labour hard,
008 And to thy Lord turn (all) thy attention.

malay translation
001
Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayah petunjuk)?

002 Dan Kami telah meringankan daripadamu: bebanmu (menyiarkan Islam) -

003
Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?

004 Dan Kami telah meninggikan bagimu: sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?

005 Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesu
ngguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,

006
(Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.

007
Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),

008
Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).



Friday, August 27, 2010

subhanallah, sahabat aNA...........

bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

aNA baru sahaja pulang bertemu seorang sahabat yang kalau tidak silap pengiraan 4 ke 5 tahun tidak bertemu....

dari jauh, aNA dapat mengecam satu susuk tubuh.. bertudung labuh hitam, ber'T-Shirt" labuh pink dan berselu
ar hitam... subhanallah, remaja itu berniqab.. bila aNA melihat matanya... aNA yakin.. mata itu milik orang yang aNA cari.. setelah sekian lama tak berjumpa... pada awalnya sahabat aNA ni tak perasan aNA lalu dia menelefon aNA... padahal, i was just behind her.. not that close.. about 3-5 metres apart... aNA katakan kepadanya, "toleh lah belakang".. tak silap lagi... di dalam kesesakan orang ramai di KL Sentral... alhamdulillah.. akhirnya kami dipertemukan semula.... antara soalan yang ditanya kepada aNA, macam mana boleh cam...
itulah nilai persahabatan yang Allah Taala anugerahi..... subhanallah.... kami hanya bertemu utk tempoh beberapa minit. tujuan aNA bertemu dengannya adalah un
tuk memberikannya tiket dari untuk pulang ke Batu Pahat yang dikirimnya hari last time..

dalam tempoh yang singkat.. sempat jugalah kami berkongsi cerita....

i don't know why i was willing to que up n spend for tickets, stand along my journey for about 30 minutes.. then we met for just less than an hour.. then go back again... berbaloikah????? itu semua takdirNYA yang mempertemukan aNA dengan sahabat aNA ni.. saat berpisah adalah saat yang paling.... entahlah.. tp aNA berserah segalanya kepada yang esa... andai ada jodoh kami.. kami akan dipertemukan semula.... andai tiada... semoga ukhwah ini berkekalan... dan mendapat rahmat dan redaNYA




p/s: kekuatan perlu dicari.. tanpa usaha perubahan takkan terjadi.. kita yang memilih jalan mana yang nak dilalui... May Allah always guide us to the right path along this journey of life...

Add Image **** zu, jaga kesihatan.. makan ubat.. rajin2 check up...Add Image

Tuesday, August 24, 2010

izinkan aku menulis lagi

bismillahirrahmanirrahim...

it's been long time i wrote nothing here... well. insyaAllah i am ending this. sorry with the language ang the gramar error.. i'm practising myself for IELTS... not only IELTS but for short terms objective... YES IT IS FOR IELTS..

why i'm keep on writing about myself.. instead of something more benificial for others to read...
Nadzirah2... u still keep on writing..... (isn't it typing is better)

these few days, weeks, months(quite) i feel so down.. not dramatically down.. but my feeling fluctuating days by days... i keep playing with it... my mood easily swings.....
seriously, i'm worried of this upcoming testS, IELTS, A-LEVEL.. (worries without actions result in nothing,dear..). esp for my english..i don't know where to start, who is the right person i should ask.. what to ask... oh no.... only a month is left for me...

my confident level is quite low.... to face all these exams...... oh Allah.. do guide me, do help me...



p/s.. i feel secure underneath this 60 inch.. hopefully my attitude n actions will be as noble as how this looks like physically... changing needs time.. but do istiqamah,insyaAllah... BERUSAHALAH!!!!!!!!!! SEMANGAT MEMBARA!!!!!!!! LILLAHI TA'ALA


****** baru jer terima msj drps seorang sahabat
Thauban meriwayatkan 1 pesan junjungan;
Nabi SAW bersabda mafhumnya
"Aku sangat jelas mengetahui bahawa ada golongan daripada umatku yang akan datang pada hari kiamat dengan amalan soleh sebesar gunungTihamah, tetapi Allah akan menjadikannya seperti debu-debu berterbangan"
Thauban bertanya" wahai Rasulullah, ceritakanlah tentang mereka kepada kami. supaya kami tidak menjadi seperti mereka.
Baginda bersabda lagi
"mereka adalah saudara kamu dan dari kaum kamu, yang melakukan ibadah malam seperti kamu, tetapi apabila mereka bersendirian, mereka (dengan sengaja) melakukan larangan-larangan Allah."(ibn majah,sunan ibn majah, no4245)

Saturday, July 31, 2010

SHOULDN'T or COULDN'T DO??????????

bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum wbt

30 July 2010 already became a past an hour ago...... maybe i should use yesterday..

i don't know what had happened to me... really...

1. around 11 to twelve noon

i went to buy my ticket for today(31 July).. i hope that i could go back early.. right after the tournament(frisbee final INPRO)... insyaAllah..... but the thing was... the price of the ticket is RM30.. i'll be dropped at Ayer Hitam only... instead of Batu Pahat(BP)..ticket cost to BP usually only RM23.40 or RM23.10.. but why the shorter the journey the more expensive the tickets... confius... the most confusing thing was.. why i just questioning the price to the ticket agent but still bought it???? well.. maybe i should or could go for other agents.. ( i know there's no bus to BP at 10) argh.. i just need to take it... redha jer lah ape boleh buat..

2. i attended a meeting... we had a sharing moment. if i'm not mistaken everyone accept me told thier feeling.... and i can conclude here it's about commitment n meeting.... as for me about the meeting matter, we are in learning process.. so learn from mistakes n don't repeat them.. about the commitment..... i'm a bit unsatisfied... i felt some of the statements are unfair to me, myself.. but why nadzirah?? why didn't u say something.... anything.. the reason that i gave to myself was i don't want to hurt others.... (hey, how about urself) i thought that remain silent is the best solution.... until now, i think that way...

as for the conclusion... i don't know the things i've done are the right ones.. i certainly sure what should or shouldn't or could or couldn't do... heysh Nadzirah...





p/s: we keep on thinking about our commitment in works, organizations, clubs etc.. hv we ever think about our commitments as HIS servants.. hv we????

make decision wisely!!!!!!!!!!!!

truth is bitter, huh???

Monday, July 26, 2010

am I that bad

bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum..

these few days.. i don't know.. what had happened to me.. i became heartless..... i wasn't really ignoring those people(not too annoying but sometimes they make me feel unpleasant).... but, the truth, i acted not in proper way, not supposely as what should i do, i just answered their question.. in simple way(takde idea nak gune perkataan ape utk endah tak endah) and then kept quiet.. i think this wasn't how i used to be.. i'm sorry guys...

Saturday, July 17, 2010

organised person is me????

bissmillahirahmanirrahim



assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh



alhamdulillah.. my friends and i succeed in organising and running a progrom for a day and a night... starting from friday till yesterday.. with the helps and supports from lecturers, friends as act as commitees, seniors; full commitment from participants.... and of course... a thing that undeniable... ALLAH's permission.... coz "nothing is impossible if Allah say so", right????



alhamdulillah.. although we were not very confident enough to run this prog, alhamdulillah.. things ran smoothly.. i only joined the second day(today, just this morning).. but the main thing is, what we got from it.. we learnt a lot of things.... as for me, i learnt a lot from public speaking slot... what the skills needed to be a great speaker... i realised( not just realised) that i'm not very good yet@ enough in my english.. but at least insyaAllah, the skills that hv been taught is an axtra value for myself and insyaAllah will increace my confidence level. i would to share what did i learn:
  1. eye contact
  2. SWEEP the audience
  3. voice from ur stomach(how to make sure this??? put ur finger in front of ur mouth and blow slowly... then if the air which comes out from ur mouth is cool air.. than it is air from stomach.. if u feel the air is got then, it is not)
  4. smile ^_^V
  5. get attention
  6. body language@ gesture
  7. RECITE DOA*******
  8. organised
  9. open body position

from all the presentation by the participants, i really impressed.. seriuosly.. they got the confident, they are talented, they willed to try although some are not good yet @ enough in their english(just like me).. even the one who handled this session also impressed..thier points of speech were really great.. how were they present.. in such really creative way... some really organised(no doubt for a few of them who are debators).. the elaborations.. wow!!!!!! overally(is this word exist??) they are the best! yosh! they also refreshed my mind about something, in spite shared somthing new....

eg:

  • a good intention doesn't mean that u can act badly eg:robin hood
  • really, giving is really good.. but receiving also needed.. how we accept something like knowledge
  • READ then u'll conquer the world
  • what's more?? i forgot..

one thing.. as a Muslim, Mukmin, we need to master at least of course our mother tongue language and also at least english.. usually.. when we explain to others esp to non-muslims about ISLAM.. thay won't understand or even worse they misunderstood of what we explain about... this may lead to bad expression on Islam... (so NADZIRAH, what will u do???)

alhamdulillah.. He gave me much experinces in becoming a worker, runner, leader and oraganiser.. although things did run smoothly or not... success or failure... excitement or sadness.. i should swallow all these things.. improve... take note and don't repeat the same mistakes.. insyaAllah... i'll face more after these... if the soul still unite with body.... if steps are not shortening... i need YOUR GUIDENCE.. for the whole life... in anything that i do... i need YOUR BLESS

most important.. i could organise programmes.. can i organise myself???? we'll see... everyone has own duties... holds many responsibilities on each shoulders... as a servant, as a follower, as a daughther, as a sister, as a student, as a kin, as a leader, as a worker, as a friend,as a readers, someone in society........(too much.. cannot list all).. then how to manage time... how to fulfill all the responsibilities...... how and how.... HE gives us 24 hours per day.... work hard in everything that u do!(esp in ur study lor!!!!!!!-prority)

wallahu a'lam....

wassalam

extras!

what to have to organise prog

  • team
  • plan
  • guidance
  • budget
  • paperwork
  • letters
  • schedule, time line
  • run prog
  • problems n solution
  • report
  • need to be wise n could make decission quickly ^_^V

apakah???

Friday, July 16, 2010

bertahan!!!!!!!!!

bismillahirahmanirrahim

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

hati bersuara.. siapa yg mendengar.. selagi bibir tidak menutur bicara???
hati keliru.. mencari siapa yg mampu merungkai semua???
jiwa meronta... ketawa tersenyum lebar...namun tersembunyi rahsia... siapakah yg mampu membebaskannya????

HANYA DIA
DIA YANG ESA
DIA YANG MAHA MENDENGAR
DIA SAHAJA yang MENGERTI SEMUA
DIA SAHAJA PENGUBAT LUKA
DIA SAHAJA PELEBUR IKATAN
DIAlah yang BERKUASA ATAS SEMUA....

segalanya dariNYA

Monday, July 12, 2010

ZERRRRRRRRRRRRRREEEEEEEEEEEETT....

bismillahirrahmanirrahim... bermula cerita....

aNA tak tahu nak explain... dalam beberapa jam.. byk perkara mendatang.. sikit jer baru Nadzirah... kuatkan semangat.... nthlah nape terasa sgt... mcm span yang diperah2.. bukan spongebob......

Ya Allah.. KAU pemilik segala kekuatan... KAu kurniakanlah aku kekuatan menghadapi segala dugaaan dan cubaan..

.

Wednesday, June 30, 2010

in the MIDDLE of TWO WORLDS

bismillahirrahmanirrahim.....

aNA atau aku.... mana patut digunakan... in this blog.. i used both b4..... i felt nothing about it.. but today.. there's a feeling... come to me... not really disturbing me...... it's kind of.... i don't know what to say... it supposes to be a good thing... i think if i use the word 'uncomfortable' is not a proper word to be used in this situation.. well....

tadi.. baru sudah membaca beberapa blog which i follow.... tp setelah sekian lama.... mereka dah pos sampai 3 entri.. tak jugak baca.. alasan biasa: tak sempat.... aNA memikirkan baca blog orang ni adalah sebagai pengisian & buat renungan hati....

alhamdulillah..byk yg aNA dpt sepanjang pembacaan.. tp terlintas sesuatu di hati aNA.. adakah atau mungkin mampukah aNA menjadi seperti mereka.. dalam erti kata...... cara hidup sebagai seorang muslim, khususnya sebagai muslimah sebenar.. cara aNA berfikir, perlakuan aNA, sifat aNA, pergerakan aNA, apa yg aNA pakai, semua sekali.. daripada celik mata sampai terlena....

aNA tahu diri aNA tp adakah aNA mengenali diri aNA?? adakah fikrah Islam dan cara hidup Islam benar2 aNA amalkan... satu contoh.. baru2 ini aNA hampir tertinggal bas.. lalu aNA pinjam motor milik somebody dan bersama seorang ukhti menuju ke bus stand.. aNA yg tunggang ukhti tu bonceng... aNA punyer thp kerisauan tu.... masyaAllah.. aNA rasa boleh (ke memang) membahayakan ukhti, motor somebody.. dan termasuk diri aNA.. taklah aNA tunggang motor tu macam pelesit.. (plg laju pernah aNA bwk motor pun 8okm/j) tp cara tu agak merbahaya.. first time bwk kat jln yang sibuk macam tu.. dan jugak waktu malam pulak tu... alhamdulillah selamat sampai... duduk di bus stnd.. aNA memikirkan.. di manakah rasa kebergantungan aNA kepad Allah waktu tu.. kenapa aNA tak menyerahkan sepenuhnya kepada Allah.. kenapa tidak aNA berfikir..."kalau ada rezeki aNA, pasti aNA akan nek bas... kalau tak takde... mesti ade hikmah di sebalik kedua-duanya..." mencari -cari dalam hati

memikirkan tentang perubahan.. tahu byk sudut yang aNA boleh berubah.. tp nk memulakan perubahan.. aNA kurang berkeyakinan... dari mana nak mula... bila ditambah dengan seseorang yang berkata pada aNA "********* harap lepas ni nad akan ada perubahan" lebih kurang macam tulah ayatnya... satu ape yg terlintas dalam benak kepala aNA.. perubahan apa yang beliau mahukan.. di mana kekurangan aNA.. mana satu yg aNA perlu berubah.. confuse.. statement tu cam umum.. perlukan details.. untuk perubahan juga aNA memikirkan respon orang terhadap diri aNA.. insyaAllah satu masa aNA akan berubah.... tp kalau tak berusaha bila masa tu nak ada.. aNA, aNA...

aNA juga rasa.. aNA punya sifat dari dua dunia berbeza...... entahlah.... tp insyaAllah.. yg baik itu akan aNA terus amalkan dan berusaha kekalkan...... insyaAllah..


bantu aku Ya Allah


p/s: any suggestion???

Friday, June 11, 2010

BERSAMAMU

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

sekadar pandangan & berkongsi pengajaran... aNA tiada niat meng'condemn' sesiapa

berbumbungkan angkasa kelabu lantainya bumi retak seribu setiap langkah perjalananmu beronak berliku
itulah sedikit rangkap lagu yang menjadi lagu tema program BERSAMAMU...

lama dah kan rancangan ni.. aNA tak ingan musim ke berapa.. tp
bolh tahn lama lah... bernulanya rancang ini masa aNA masih bergelar pelajar sekolah menengah.. kalau ikut dari hari akhir aNA kelua sekolah dah setahun lebih.. senang cerita ni tahun kedua

banyak pandangan dan pendapat yang aNA dengar daripada mulut2 orang yang menonton...

ade yang setuju.. kita membantu.. mengurangkan bebanan.. mungkin juga berkongsi kesenangan dan kegembiraan

tp suatu saat.. ade yg kate mcm tak patut dibantu pun ade jugak.. contohnya... satu keluarga yang lengkap... suami isteri dan anak2... kelihatannya, kudrat masih ada untuk bekerja... tp seolah-olah mereka malas(mohon maaf atas kekasaran)... umur belum pun mencecah 50.... kira golongan belia lagi bukan??? lebih2 lagi dalam keluarga terbabit yg belia tu seorang rijal(lelaki)..."lelaki itu pelindung bagi perempuan..."surah an-Nisa ayat 34

pendapat orang macam2

aNA sokong kedua-duanya namun tidak sepenuhnya....

pendapat setuju... aNA setuju bantuan diberikan... tp janganlah sekadar menghulurkan wang atau keperluan semata-mata. untuk jangka masa pendek tiada masalah... untuk jangka masa panjang... mereka yang dibantu tidak boleh bergantung harap kepada bantuan sepanjang hayat.. aNA amat menyokong beberapa pihak yang memberikan bantuan dari segi kemahiran, ataupun pekerjaan... untuk mereka yang dalam kekurangan berdikari.... sokongan dan galakkan amat diperlukan... semanagat untuk terus berusaha... dan perkembanagn mereka perlu dipantau.....

second opinion... not wrong at all.... but... memang aNA pun kadang2 pelik macam mana orang yang masih punya kekuatan boleh hidup merempat hanya menunggu belas daripada orang lain..mungkin hanya mempunyai tempat berteduh seolah-olah tidak berusaha untuk mengubah keadaan diri sendiri..(maaf sekali lagi) Allah ada berfirman dalam al-Quran bahawa Allah takkak mengubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka mengubahnya sendiri(tak ingat ayat mana).. cara mengubah tak lain dan tak bukan kita perlikan DUIT (doa, usaha, istiqamah/ikhtiar & tawakal)..lagi satu Allah juga berfirman didalam alQuran supaya mengindari banyak prasangka(spt dalam surah alHujarat ayat 12) tahukah kita andai mereka telah berusaha sekeras sehabis mungkin.. tp kehidupan mereka tetap kais pagi makan pagi, kais petang makan hutang... sebagai manusia yang alhamdulillah.. diberikan kesenangan hidup(materially).. apa lagi tanggungjawab kita kalau tidak untuk membantu yang serba kekurangan.. sebab tu Allah jadikan ada yang susah dan ada yang senang...

buat diri aNA dan yang membaca coretan ini, fikir-fikirkan.. rengung-renungkan.... ingatlah Allah itu MAHA ADIL

Wallahua'lam.....

gmbr skdr hiasan

p/s: sesiapa yang ingat surah apa & ayat mana yang menyebut tetang ayat yang berwarna kuning hopefully dapat berkongsi ye ^_^V

AYAM OH AYAM

Bismillahirrahmanirrahim

firman Allah dalam surah Ali Imran ayat 185, yang bermaksud
"setiap yang bernyawa akan merasakan mati...."

siang tadi, bapa s
audara aNA sembelih tiga ekor ayam jantan.. mula2 ayam tu nenek yg tangkap.. aNA tolong jaga kat pintu reban, n tolong pegang ayam sementara menanti ayam yg lain disembelih...

byk yg aNA fikir...

sakit agaknya kene sembelih?? bagaimana saudara2 kita yang di Palestin yang dilapor bukan setakat diseksa bahkan disembelih hidup2


selepas selesai ayam disembelih... nenek lepaskan ayam tu.. biar dulu sementara ia mati... ayam tu kelihatan menggelupur.. (betul ke term ni) btw... satu terl
intas.. sakitnya sakaratul maut.... Nabi SAW yang ditarik secara lembut oleh Izrail pun.. subhanallah sakitnya tak terkata.. sehingga aNabi memohon agar sakit sakaratulmaut umatnya dipindahkan kepada baginda......

apa lagi kita umatnya... Allahuakbar.....astaghfirullahal'azim.. ampunkan daku Ya Allah


bukan sekali aNA melihat ayam disembelih... selalu terlintas sesuatu tatkala melihat saat itu


namun, kali ni, tergerak nak berkongsi walaupun aNA tak tau siapa yang baca blog aNA.. mungkin ada mungkin tiada... tp sekadar utk peringatan buat diri sendiri & sesiapa yang terbaca...insyaAllah...

"Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kepada Allah sebenar-benar taqwa kepadaNYA dan janganlah kamu mati kecuali dalam keadaan Muslim" (surah Ali Imran ayat 102)


Wallahua'lam....



p/s: teringin nak sembelih ayam sendiri

Tuesday, June 1, 2010

What Did I Do Today? -Dawud Wharnsby Ali

Oh the moon has come
The day is done
The night has covered up the sun.
I have stood so often before you to pray
But I wonder Allah, tell me, what did I do today?
Did I remember the words of Al-Fatiha?
Did I take time to thank you for all that I have?
Did I call on you to guide my way?
Tell me, what did I do today?

I has whispered to you
As I made ruku
Subhana Rabiy'yal adzeem.
But was my faith
Bright or grey?
Oh Allah, tell me, what did I do today?
Did I smile at my brother?
Was I kind to my mother?
Did I teach another something that I know
Or did my love of this world lead me astray?
Tell me, what did I do today?

Sami Allah hu liman hamida
Rabbana lakal hamd.
Sami Allah hu liman hamida
Rabbana lakal hamd.
La ilaha illAllah.
La ilaha illAllah.

Though I've bowed to you
with my face in the dust,
subhana raby'yal a'la
Did I turn to you
And did I obey?
Oh Allah, tell me, what did I do today?
Did I use my time?
Did I use my mind?
If I search my heart what will I find?
The light of your guidance is a glimmering ray,
Tell me, what did I do toady?
Oh Allah, tell me, what did I do today?

Tuesday, April 27, 2010

ATAS NAMA CINTA

Tika mata
Diuji manisnya senyuman
Terpamit rasa menyubur harapan


Dan seketika
Terlontar ke dunia khayalan
Hingga terlupa singkat perjalanan
Tersedar aku dari terlena
Dibuai lembut belaian cinta
Rela aku pendamkan
Impian yang tersimpan
Enggan ku keasyikan
Gusar keindahannya
Merampas rasa cinta
Pada Dia yang lebih sempuna

Bukan mudah
Bernafas dalam jiwa hamba
Dan ku cuba
Menghindarkan pesona maya
Kerna tak upaya ku hadapinya
Andai murka-Nya menghukum leka
Diatas nama cinta
Pada yang selayaknya
Kunafikan yang fana
Moga dalam hitungan
Setiap pengorbanan
Agar disuluh cahaya redha-Nya
Biar sendiri hingga hujung nyawa
Asal tak sepi dari kasih-Nya
Kerna sesungguhnya hakikat cinta
Hanya Dia yang Esa

Saratkan hati ini dengan cinta hakiki
Sehingga ku rasai
Nikmat-Nya
Syurga-Nya
Cinta-Nya
~unic~

Sunday, February 28, 2010

QABIL DAN HABIL

salam alayk~
bismillahirrahmanirrahim

027. Dan bacakanlah (wahai Muhammad) kepada mereka kisah (mengenai) dua orang anak Adam (Habil dan Qabil) yang berlaku dengan sebenarnya, iaitu ketika mereka berdua mempersembahkan satu persembahan korban (untuk mendampingkan diri kepada Allah). Lalu diterima korban salah seorang di antaranya (Habil) dan tidak diterima (korban) dari yang lain (Qabil). Berkata (Qabil): Sesungguhnya aku akan membunuhmu!. (Habil) menjawab: Hanyasanya Allah menerima (korban) dari orang-orang yang bertakwa.


028. Demi sesungguhnya! Jika engkau hulurkan tanganmu kepadaku untuk membunuhku, aku tidak sekali-kali akan menghulurkan tanganku kepadamu untuk membunuhmu. Kerana sesungguhnya aku takut kepada Allah, Tuhan Yang mentadbirkan sekalian alam.


029. Sesungguhnya aku mahu supaya engkau kembali dengan (membawa) dosa (membunuhku) dan dosamu sendiri. Maka dengan itu menjadilah engkau dari ahli Neraka dan itulah dia balasan orang-orang yang zalim.


030. Maka nafsu jahat (Qabil) mendorongnya (sehingga dia tergamak) membunuh saudaranya, lalu dia membunuhnya. Oleh itu menjadilah dia dari golongan orang-orang yang rugi.


031. Kemudian Allah hantarkan seekor burung gagak (menyuruhnya) mengorek-ngorek di bumi supaya diperlihatkan kepada (Qabil) bagaimana cara menimbus mayat saudaranya. (Qabil) berkata: Wahai celakanya aku! Alangkah lemah serta bodohnya aku, aku tidak tahu berbuat seperti burung gagak ini, supaya aku dapat menimbuskan mayat saudaraku?. Kerana itu menjadilah dia dari golongan orang-orang yang menyesal.


032. Dengan sebab (kisah pembunuhan kejam) yang demikian itu kami tetapkan atas Bani Israil, bahawasanya sesiapa yang membunuh seorang manusia dengan tiada alasan yang membolehkan membunuh orang itu atau (kerana) melakukan kerosakan di muka bumi, maka seolah-olah dia telah membunuh manusia semuanya dan sesiapa yang menjaga keselamatan hidup seorang manusia, maka seolah-olah dia telah menjaga keselamatan hidup manusia semuanya dan demi sesungguhnya, telah datang kepada mereka Rasul-rasul kami dengan membawa keterangan yang cukup terang; kemudian, sesungguhnya kebanyakan dari mereka sesudah itu, sungguh-sungguh menjadi orang-orang yang melampaui batas (melakukan kerosakan) di muka bumi.

SODAQALLAHUL'AZIM

-SURAH AL MAIDAH AYAT 27-32-

Zaman kanak-kanak dahalu, macam- macam kisah teladan yang diperdengarkan kepada kita semua, kan??? salah satu cerita yang aNA dengar adalah cerita Qabil dan Habil.....setelah 18 tahun hidup di bumi Allah, alhamdulillah.. aNA dipertemukan dengan ayat al-quran yang menceritakan tentang kisah tersebut... kisah ini adalh kisah pembunuhan pertama dalam sejarah kehidupan manusia... insyaAllah, kalau aNA tak silap(kalau silap diharap para pembaca dapat membetulkan cerita aNA), kisah ni bermula apabila Nabi Adan AS ingin mengahwinkan Habil dengan kembar perempuan Qabil.. dan Qabil dengan kembar perempuan Habil... Tetapi Habil mahu berkahwin dengan kembarnya sendiri memandangkan kembarnya itu lebih cantik jika nak dibandingkan dengan kembar Qabil... sebab itulah mereka mengadakan qurban dengan syarat qurban siapa yang diterima akan dapat berkahwin dengan kembar Habil... sebagaimana dalam ayat quran di atas, qurban Qabil diterima manakala qurban Habil tidak... akibatnya... berlakulah pembunuhan...

ayat-ayat seterusnya dalam surah al-maidah menerangkan hukuman terhadap mereka yang mereka yang memerangi Allah dan Rasul-Nya dan melakukan kerosakan di atas muka bumi(ayat 33),hukuman kepada mereka yang kafir(ayat 36,37) juga hukuman orang mencuri(ayat 38).. namun begitu... ingatlah Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang.. Dia menerima taubat hambaNya..