Sunday, January 23, 2011

you teach me ... , my friend

bismillahirrahmanirrahim

salam alayk...

uhuk2.. haaaaaaaaaashmmmmm..... berhabuk dan bersawang dah blog....

semalam aNA ke KMS bersama dengan 20 orang sahabat len dari INTEC n seorang sahabat dari Kelana Jaya. nahnu senua join program perbandingan agama.

speaker : En Shah Kirit, En Rahmat ali & en Engku Ah
mad Fauzi

alhamdulillah, byk yg aNA dan sahabat2 belajar. esp tentang kepercayaan agama lain.

"berdakwahlah kepada non-muslim di samping sesama muslim seperti yang ditunjukkan oleh Rasulullah"
"jangan sesekali meng'condem
n' agama lain.. Allah telah melarang setegas2nya dalam al-Quran"
biasanya, alasan yang diberikan sebab untuk tak menyampai
kan adalah disebabkan oleh kekangan masa. semalam aNA berbincang dengan sahabat yang aNA baru kenal, Syira KMS bakal guru.. aNA kate ustaz aNA selalu kate bile orang pertikaikan soal masa apa jawapan dia bg
" SETIAP MANUSIA MEMPUNYAI 24 JAM SETIAP HARI"

ustaz Syira pulak kate

" MASA ITU MILIK ALLAH"


both of us mengatakan.. kalau dah dapat jawapan tu kami dah tak mampu nak berikan apa2 alasan lagi.. mampukah anada?

Brother Shah Kirit semalam memberikan analogi untuk menggunaka
n STUDY VS DAKWAHSTUDY VS MAKAN
hang dok kata hang tak sempat nak berdakwah seba
b busy study. kalau study sempat tak makan.. lebih kurang je kan? so solusi??? aNA?? nak wat pe?

lagi satu,, dakwah bukanlah hang berdiri di atas pentas dan menyampaikan ceramah etc.... banyak cara.. even score@perform dalam study.. same goes to my ustaz.. he always emphasises this thing. and also what also ISLAM teaches u.. to be punctual... to fulfill your promise.. to keep clean. to stay healthy... and so on a
nd so far.. even se"simple"menyusun kasut2 kat luar our 'WHITE HOUSE' untuk solat zohor pun diberi penekanan.(semua-semua ni benar2 makan dalam.. tp setakat makan tak terkesan, ape cerita ni aNA??)

back to our topic....

friends... byk yg aNA belajar dari kalian....

eg:

name beliau SOUTHAMPTON..
sangat positif orangnyer dan sangat bersemangat.. yakin diri.. bile dia berkata-kata.. memang boleh di betah,,, tp kepositifannya tu buat kita terfikir kata2 beliau ni..

lagi satu beliau baru sudah operation... last year.. so still got minor probs kat kaki.. tp kami ni sahabat- sahabat yang baik(perasan kan) amat risau akan keadaan beliau.. boleh beliau drive sendiri.. kereta manual pulak tu.. adus.. time kem.. sanggup ambil risiko g trekking n night walk... semata2 utk experience

time meeting.. ade org bercakap.. ape yg dibentangkan tu salah.. betapa bagusnyer makcik ni... die biarkan orang tu habis cakap baru betulkan
wa respect lu sis.. serious

second
SURREY namenyer
beliau ni insyaAllah akan ke US tahun ni.. result aNA baru2 ni tak berapa nak ok.. agak down... nth la... kata2 beliau sedikit terkesan.. die kate 'aNA yang ana kenal tak selemah ni'.. masa tu aNa boleh wat pe... thanks sahabat.... aNA cube pegang kata2 tu,,,

beliau ni salah seorang sahabat yang berani tegur aNA direct time tu gak kalau aNA wat silap...terasa ke tak tu belakang cerita tahu tak? (sebab terasa baru leh betul kan) ape yang penting bg aNA sahabat yang baik begitulah.. tak ramai yang berani termasuk aNA sendiri

thirdly:
WARWICK.. huh.. ni lagi sorang... dia sangat lah teliti... aNA baru tahu beliau menukar kos.. aNA rase beliau sangat berani ambil risiko...aNa tercengang mendengar.. tp risiko tak diambil mudah sebegitu.. beliau dah ade planning sendiri..die punyer planning tu sangat teliti.. dan sangat jelas matlamatnyer...ke mana arah yang dituju... nak ke mana ke mana... lagilah aNA tercenganang.. sangat details n specific... (matlamat yang SMART~ specific, measurable,achievable,realistic,time)
kaTA beliau, ada sahabat2 yang menganggap beliau ni paranoid.. sebabnyer.. perkara2 kecil nampak terlalu besar padanye.... walau bagaimanapun.. serious aNA kagum....

yg buat aNA lebih kagum.. dia kutip sampah kat jalan.. bukan tgh jalan.. time2 jalan2 tepi jalan.. bagus tunjuk contoh..... aNA ape lagi? dah ditunjuk takkan tgk je plak....


forth:
SHEFFILED
ni aNA tujukan utk junior... aNA sangat kagum dengan mereka... pendakwah2 muda yang bersemangat, berilmu dan tak lokek berkongsi... petah berkata.. sangat ingin tahu... matang... adus..... tak tahu nak kate camne.... bila mereka ni berkata2 terasa rendah diri ni... umur dah tua2 fikiran budak2.. perangai??? lagilah... ade sahabat lain dah jadi isteri orang dah di usia aNA ni... huhuuhuhu... ape yang buat aNa terkesima... time kem haritu, ade seorang daripada mereka meminta izin untuk menunaikan solat dhuha kepada urusetia.. mase tu tgh program... katenyer.. dia tak sedap hati aka tak selesa kalau tak dhuha(aNA terdengar perbualan mereka sebenarnya).. masyaAllah.. kalau aNA.. erm.. dah tak sempat.. takpelah.... sunnat kan??? ustaz pun pesan, jadikan solat dhuha sebagai sikap.... maksudnyer jd lah ia rutin... fuh...... sekarang ni insyaAllah, selagi terdaya, aNA berusaha mencari n mencuri masa gak.. mungkin tak mampu sehebat mereka.... at least aNA cuba sikit2 mengikut contoh yang ditunjukkan... adik2ku, kak aNA kagum dgn kalian

fifth:
YORK
aNA jumpa sahabat aNA ni setelah hampir dua tahun tak bertemu.. pertemuan semula ditakdirkan di KMS.. subhanallah.. punyer excited sahabat aNA ni.. sampai menangis.. katanyer.. "aNA, rindu sangat kat aNA n.. sahbat2 dorm mate lu...." sempat aNa mencuri masa ke kamar beliau.... walaupun masa rehat program hampir tamat.... sekali lagi beliau menangis.... tersentuh hati aNA.. tapi aNa tahankan.. kalau tak karang sape nak pujuk sape... satu yang buat aNa samakin tersentuh adalah... beliau ni, punyalah menghargai pertemuan semula kami setelah sekian lama.. berikan seadanya, cenderamata.. aNA tak minta... katenyer... "takde benda nak bagi kat aNA.. ni jer yang ade" Ya Allah betul2 mengusik jiwa aNA.. hai sahabat tak perlulah kau bersusah2 sebegini.... bertemumu semula adalah hadiah yang amat berharga dariNYA.. alhamdulillah.... aNA mengambil tindakannya sebagai sumber inspirasi... huhuhuhuhuhuh

p/s:

1.name2 pelik ni merupakan nama2 universiti yang aNA pilih utk ke UK nanti, insyaAllah... n alhamdulillah kelima2 dah dapat offer... cume pilihan yang kukuh belum diberikan kepada pihak UCAS.. doakan aNA berjaya ya sahabat2... insyaALLAH.. 28 feb trial.. 16 mei ni mula exam A LEVEL EDEXCEL(very significant)

2. semua orang did give me inspiration.. kalau tak tulis bukannya aNA tak menghargai kewujudan kalian dalam hidup aNA.. yang di atas ni sekadar perrkongsian.. bukan utk dibanggakan.... esp to those yang rapat dalam hidup aNA

Ya Allah, bantulah kami semua agar sentiasa istiqamah melaksanakan perintahmu dan melaksanakan kerja menegakkan agamaMU

wallahua'lam....

6 comments:

EmberPen said...

thanx.
kecantikan dakwah ni ialah,
walaupun kita xbersedia @ xfhm sgt ttg benda yg nk disampaikan lg,insyaAllah akan difahamkan oleh Allah kpd kita.
maksudnya, orang yg mengajar pun belajar sama.
kan? =)

Nadzirah binti Ahmad aka aNA said...

Thanks?? sebab ape?

betul2.. setuju... cume kadang2 kita rasa tak punya cukup kekuatan untuk menyampaikan.. mungkin sekadar alasan,,,,
contohnyer surah as-saff ayat 2 & 3.. berat kan tugas pendakwah(manusia) namun Allah takkan bebankan seseorang dengan sesuatu yang tak sanggup dipikulnya ~al-baqarah 286

lagi satu adakah kita yakin atau cuba2 yakin.. persoalan yang betul2 memberi kesan

Anonymous said...

nanad,,i love u!!
thanks sudi be my friend..

:)

Nadzirah binti Ahmad aka aNA said...

how could i say i love u kalau tak tahu sape anda....

btw.. insyaAllah i love you too.. i love everyone arround me.. insyaAllah

pak ya said...

salam aNA
ana nak sentuh pasal solat dhuha
mase ana belaja kat kelate mas ecuti baru2 ni
apabile kite selalu amalkan solat dhuha namun satu hari kite x solat dhuha tuan guru kate kite leh qoda' solat dhuha tapi mesti lah dah amalakn dulu solat dhuha la yer
hehehehe
caiyok2

Nadzirah binti Ahmad aka aNA said...

salam pakya... thanks for sharing.. really appreciate that...

insyaAllah akan berusaha utk istiqamah...

mslh biasa manusia kerap bg alasan -_-".. mlslah menda la dsb.. bla bla bla