Saturday, November 27, 2010

BARIYANI KAMBING

bismillahirrahmanirrahim

salam alayk pembuka bicara.........




tadi baru balik rewang(gotong royong).... dok tengok orang masak.. sebab tak tahu... tukang mask pun import punya... dari kg mana entah.. besan keluarga terbabit

ceritanya... takajut gak tadi tengok resipi

masak dalam satu periuk besar.. standard kenduri..

takajut sebab bahan dia banyak n pelbagai jenis

meh aNA senaraikan

BARIYANI KAMBING
  1. majerin
  2. minyak masak
  3. bahan2 tumis(bawang puting, bawang besar(dihiris),kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
  4. cili giling
  5. bawang merah kisar
  6. bawang putih kisar
  7. serai kisar
  8. halia kisar
  9. lengkuas kisar
  10. udang kering kisar
  11. gajus kisar
  12. gajus tak kisar
  13. kismis kisar
  14. kismis tak kisar
  15. sos cili
  16. sos tiram
  17. tomato puri
  18. buah tomato
  19. tomato juice
  20. susu sejat
  21. santan
  22. daun pudina
  23. daun ketumbar
  24. daun bawang
  25. daun sup
  26. air
  27. garam halus dan kasar
  28. gula batu
  29. gula melaka
  30. serbuk ibu bariyani
  31. serbuk bariyani
  32. kambing(for sure)

bayangkan.............. aNA tak terkata.. dalam hati cuma "PERGH....".banyaknya bumbu..... kalau ni la tiap2 hari rakyat malaysia makan... tak tahulah.. tak pelik kalau hospital penuh....kalau kat kg ni kalau tak silap aNA first time srupa ini... sekali sekala boleh la...


pastu aNA agak terkejut tengok sorang pakcik ni sangat suka makan serbuk perasa(AJINOMOTO-takde niat
nak bias)... agak banyak beliau bubuh dalam mangkuk(berisi sup) beliau..menakutkan... MSG.............. time masak, tukang masak dah tabur sikit.... takut.....


wallahua'lam.

.


gambar sekadar hiasan.. tp memang google gambar bariyani kambing pun.. huhuhuhu



2 comments:

D3inT said...

gahhh kambing.sedapnyeeeeee!

aNA said...

sedap memang sedap.... tp........