Saturday, April 30, 2011

status doa di facebook

bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

kelmarin, isu ni jadi topik hangat selama beberapa minit(hangat lah sangat) antara aNA dan sahabat2...

mereka terbaca komen lebih kurang menyatakan bahawa tidak perlu meletakkan doa di facebook... sahabat-sahabat aNA bersetuju dengan komen terbabit(buat sahabat yang terlibat plus baca pos ni kalau komen yang aNA tulis tu salah dengan apa yang kalian baca, mohon betul kan... asif... aNA ambil apa yang aNA faham)

sedikit perbincangan berlaku... setelah meraka menyatakan persetujuan, mereka menambah pendapat mereka... mereka merasakan doa tu biarlah antara diri dengan MAHA PENCIPTA... tak perlu post di facebook... macam menunjuk-nunjuk...

aNA bersetuju yg doa antara kita dengan Allah... aNA kata tak jadi masalah.. bila dia post, orang baca, ameenkan doa tu... 40 orang mengameenkan, kan makbul....

sahabat aNA berkata lagi: kita mengameenkan doa dia... part kita macam mana.....

aNA kata: kita baca post tu berdoalah sekali untuk diri sendiri tak jadi masalah... pakej lagi doa untuk diri sendiri dan untuk sahabat... pahala pun dapat

sahabat aNA berkata lagi: melihatkan kepada post itu seolah-olah ingin riya' menunjuk-nunjuk bla......(dan sengkatan, bukan mereka cakap "bla")

aNA jawab kenapa tidak kita berfikiran positif...

akhirnya aNA yang terputus tiada idea lagi untuk bersuara bila isu riya' dan yg seangkatan lagi dipertikaikan...

itulah pendapat aNA... seorang yang kurang ilmunya... akhirnya.... terputus kata-kata...

keesokannaya aNa merujuk perkara ini kepada ustaz...

(dalam hati aNA ada terfikir, benda simple macam ni pun nak jumpa ustaz)

alhamdulillah aNA mendapat jawapan yang memuaskan dan inshaAllah stand aNa semakin kukuh...

aNa nak share apa yang ustaz kata

hukum doa pada asalnya adalah harus. dan tetap menjadi harus apabila di post di wall facebook...

tambahan, account facebook tu kita punya, so kita hak hak untuk post status berupa doa dekat situ...

soal riya' menunjuk-nunjuk dan sebagainya adalah soal dia/ mereka dengan Allah.....

itulah penerangan ustaz secara ringkas dan padat

aNA berasa benda yang baik, bukan kah patut dikongsikan??? ^_^

wallahua'lam

p/s: kalau kita dok bising orang share benda elok2... ada tak kita lantang bersuara bila ada status sahabat-sahabat berupa "abang rindu ayang" dsb.. bla... tepuk dada tanya iman......

2 comments:

zulaikha said...

salam ziarah =)

yeah, i agree with u, my dear!!
insyaALLAH, kalau kita asyik pk ape yg org akan kata sampaikan kita x jadi buat perkara2 yang baik, kan itu tandanya kita riyak.

wallahu'alam.

Nadzirah binti Ahmad aka aNA said...

setuju2...

bila kita lakukan sesuatu kebaikan selain kerana Allah itu syirik,

kalau enggan melakukan sesuatu kebaikan kerana bimbang riya', itulah riya'