Sunday, May 29, 2011

APA HAK KORANG????!!!!!!!!!!

bismillahirahmanirrahim

assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh wamaghfiratu waridhwanu

setiap kali post aNA mulakan dengan kalimah suci... inshaAllah aNA akan berusaha untuk tak menjadi seemosi tajuk di atas...

macam aNA beritahu dalam post yang lepas, post2 mendatang akan lebih tertumpu kepada PENDAPAT dan LUAHAN hati aNA.. termasuk juga post kali ini.. aNA mengharapkan pos2 aNA untuk menjadi lebih ilmiah untuk santapan pembaca.(terlebih2 peringatan untuk diri sendiri)... tu lah dia kelemahan aNA.. inshaAllah aNA akan cuba improvekan dari semasa ke semasa... masa diperlukan.. aNA benar-benar cemburu dengan mereka seusia aNA ataupun mungkin yang tua setahun , atau bahkan yang lebih muda daripada aNA yang dapat menulis dengan matangnya dan sarat dengan ilmu pengetahuan.. ni lah dia hasil orang yang belum banyak membaca walaupun dah hampir 20 tahun... inshaAllah aNA tengah mempergiat usaha untuk membaja nutrien2 membaca dalam diri aNA..... inshaAllah.. doakan aNA deh

berbalik kepada ke"EMOSI"an tajuk pada kali in. alkisah begini ceritanya.. semalam aNA mendapat berita ada bebrapa orang muslimin yang membuat operasi untuk menge"test" muslimah... mashaAllah.... persoalan yang bermain dibenak kepala aNA, apa yang mereka nak sebenarnya, apa masalah mereka, apa matlamat mereka, adakah mereka punya hak yang tersebut??? geramnya aNA semalam tak terkata... untuk mengelakkan prasangka buruk nama-nama mereka di rahsiakan daripada aNA.. makanya jangan tanya aNA siapa sebab aNA pun tak tahu.. nasihat aNA kepada sahabt-sahabt muslimah di luar sana termasuk diri aNA. kukuhkan bentang pertahanan kita dengan berjuta duri yang tajam...

mereka yang membuat operasi menge"test" merupaka mereka yang mempunyai background sekolah agama... cara mereka menge"test" sefaham aNA adalah dengan meng"attack" dengan kata-kata berbunga meluah rasa cinta... errrrr(sekali lagi aNA meminjam gaya tuz)... mangsa mereka adalah mereka yang secara appearance merupakan seorang yang dengan bahasa mudahnya alim....

aNA geram sangat.. selepas meluahkan perasaan yang penuh dusta dan kepura-puraan itu... maka mangsa2 akan dilabel.. seteguh manakah pendirian mereka sebagai mawar berduri... adus geram aNA... siapa mereka untuk menjalankan uji kaji macam tu... siapa mereka??!apakah hak kita sebagai hamba menguji iman hamba yang lain?? kalaupun nak buat proses memilih calon isteri, atau list down nama2 untuk di finalisekan, bukan itu caranya lah sayang oi! (argh!!! sabar Nadzirah... lupakan emosi, berbicara dengan rasionalnya) baiklah....

aNA geram sangat... nasib baik dinosaur tak boleh jadi binatang peliharaan(memandangkan ianya juga dah pupus).. kalau aNA bela... semua2 aNA mintak tolong orang tangkap bagi dinosaur aNA makan... ha gelak2!!! diam! hish.. tak fikir consequence yang akan berlaku ke?

hati manusia berbeza2.. macam2 ada.. dan setiap orang punya background yang berbeza, ada history berbeza dan cara penerimaan terhadap sesuatu perkara pun berbeza... please take note these things...

let say mangsa yang di"test" tu orang yang baru sahaja berubah menjadi lebih baik.. orang yang masih dalam keadaan ni kebiasaannya hati masih berbolak-balik. cuba antum yang buat fikir, dibuatnya sebab antum mempermainkan merekalah mereka kembali kepada zaman jahiliah mereka... antum tak rasa bertanggungjawab ke? merobohkan benteng-benteng yang baru nak dibina.. yelah orang luar bukan darah daging.. tak rasa.. bayangkan adik antum sendiri ataupun kakak antum yang jadi mansa, apa perasaan antum... makin mereka menjauhi ISLAM... atau mungkin ya, mangsa-mangsa antum seorang yang alim, antum bangga ke dapat jatuhkan maruah orang lain esp perempuan.. hebatlah antum?! tolonglah... jangan salahkan sesiapa andai perkara yang sama menimpa keluarga antum....

aNA teringat aNA terbaca berkenaan dengan penghantaran ulama Turki ke Jepun.... kata seorang tokoh tentang ulama pada ketika itu,

Sayyid Jamal al-Din al-Afghani:

“Tuanku, ilmuan-ilmuan yang dicadangkan itu telah menjauhkan Muslim dari Islam, bagaimanakah mereka boleh dipertanggungjawabkan untuk mengajak masyarakat Jepun kepada agama kita? ...”

learn from history....

malaslah aNA nak membebel(walau hakikatnya memang suka)... aNA harap kalau antum yang terlibat baca, ataupun ada dalam sahabat2 pembaca merupakan 'antum' yang aNA maksudkan, tolong guide mereka.... please.. jangan buat macam ni lagi.hentikan perbuatan ZALIM antum.... aNA taknak sampai buruk sangka.. apa mungkin aNA tahu andai 'antum' ada masalah mental dan gian nak buat macam tu... kepada yang telah berusaha bersungguh2 memperbtulkan sahabat2 yang sebegini rupa, syukran kathir atas jasa kalian semua.. marilah sama-sama berdoa agar mereka berubah.

buat diri aNA dan sahabat2 hawa yang lain berhati-hatilah.. mari pagarkan diri dengan duri2.. Ya Allah kami mohon perlindunganMU.. teguhkan iman kami..

alhamdulillah, masalah macam ni kami berpeluang luahkan secara direct kepada naqibah kami.. kami juga ada membincangkan beberapa perkara berkenaan soal hati.. di sini juga inshaAllah aNA akan sertakan serba sikit tips yang telah dikongsikan dengan kami.. bukan untuk kaum hawa sahaja, juga buat ar-rijal sedunia..

  1. kaum wanita biasanya suka pada perhatian.. jadi teguhkan hati dengan pendirian jitu .. jangan mudah terpengaruh dengan keperihatinan yang ditonjolkan.. biasa lah tu.. kadang-kadang kita jer terperasan sendiri.. bagi mereka biasa-biasa ja.
  2. buat yang mudah jatuh cinta, mari kita sama-sama letak guide line orang yang macam mana untuk kita suka.. senaraikan banyak2 ciri yang kita suka... contohnya.. aNA suka lelaki yang berkaliber, gagah perkasa, tinggi macam galah, kurus macam lidi, (gagah dan kurus??)putih macam dove, dan rambut kerinting (contoh tau).. bila tetiba aNA nampak seorang lelaki yang berkaliber, aNA rasa ter'suka' kepadanya... jadi tengok list yang lain adakah dia memenuhi list itu.. rupa-rupanya, dia berkaliber, tapi gemuk dan rambut lurus... tolak! yeay! kan susah jadinya nak suka kat orang.. heeeee..(biar la something yang reliable, jgn yg mcm aNA bg contoh ni, terlalu physically plus macam takde kaitan... aNA sekadar ingin menjadikannya lebih santai.. mungkin boleh dinilai dari sudut agamanya, kesabarannya, bagaimana menangani masalah)
macam tulah serba sedikit... aNA nak kongsi beberapa lagi.. tapi aNA tak reti nak taip macam mana.... kalau sape2 nak tahu tips2 or perkongsian lain boleh jumpa aNA personally.. bengang pula aNA rasa... ngeee~~~


buat 'antum' ingat aNA tak bela dinosaur... memang nak bela rasa.. khas untuk memakan orang2 macam 'antum'

kata sahabt aNA:~
ketahuilah....wanita punyai hati selembut sutera
hargainya lah kerana disebalik kelembutn ini terselit seribu keutuhan
sekali kau cemari pasti sukar utk diubati kembali


juga daripada sahabat aNA yang merupakan seorang yang bergelar adam berpesan kepada aNA mafhumnya,
"jangan mudah terpedaya dengan kata-kata manis seorang lelaki, kerana lelaki memang bijak bermain kata
ingatlah, lelaki yang baik adalah lelaki yang akan meluahkan perasaannya apabila telah tiba masanya"


wallahua'lam

p/s: moga Allah mengampunkan kita semua... elakkan prejudge.. kalaupun seseorang itu daripada sekolah agama belum tentu dia benar2 memahami agama... ataupun mungkin beliau menghadapi culture shock atau tekanan perasaan apa mungkin kita tahu... jadi positive thinking, dan berhati-hatilah.... jangan membenci kepada orang, benci kepada perbuatannya.. wallahua'lam...

2 comments:

fye said...

MasyaAllah teruknya !


Setiap perbuatan buruk akan dapat balasan yang setimpal!

Anonymous said...

pe ni nad??xpaham?jadi kt intec ke?